chatgpt-prompts

Hoe schrijf ik aanwijzingen en voorbeelden voor ChatGPT?

Om ChatGPT volledig te kunnen benutten, is het maken van goed gestructureerde prompts essentieel. De manier waarop de prompts worden geschreven, heeft een aanzienlijke invloed op het vermogen van ChatGPT om nauwkeurige en contextueel geschikte antwoorden te geven. Daarom is het zo belangrijk om je te concentreren op het maken van een goede prompt.

De duidelijkheid en structuur van uw prompt zijn direct gerelateerd aan passende reacties van ChatGPT. U kunt de AI opdracht geven om nauwkeurige en op maat gemaakte antwoorden te produceren die passen bij de eisen van de doelgroep of die van u, door nauwkeurige zoekwoorden, context en duidelijke instructies op te nemen.

Basisprincipes van het schrijven van aanwijzingen voor ChatGPT

Iedereen die gebruik wil maken de mogelijkheden van ChatGPT moet de basisprincipes van het schrijven van aanwijzingen leren.

De kwaliteit en relevantie van de reacties die u ontvangt, hangt in grote mate af van hoe goed uw aanwijzingen zijn gemaakt, ongeacht of u op zoek bent naar kennis, hulp bij opdrachten of creatieve resultaten.

Bepaal de doelen die u voor uw prompt heeft. Of het nu gaat om het genereren van tekst, het oplossen van problemen of het verzamelen van informatie, het hebben van een duidelijk doel bepaalt hoe u uw prompt structureert.

Voordat u uw prompt schrijft, moet u nadenken over het soort antwoord dat u wilt ontvangen. Dit maakt het eenvoudiger om aanwijzingen te maken die precies aansluiten bij het resultaat dat u wilt bereiken.

Door specifiek te zijn, wordt het voor ChatGPT gemakkelijker om precies te begrijpen wat u vraagt. Geef context en details die de AI helpen te begrijpen naar wat voor soort reactie u op zoek bent.

Onduidelijke aanwijzingen kunnen antwoorden uitlokken die niet aan uw verwachtingen voldoen. Om verwarring te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw prompt specifiek is.

Tips voor een goede prompt

 • Door de AI een voorbeeld te geven in uw prompt, kan deze helpen begrijpen naar wat voor soort reactie u op zoek bent.
 • Gebruik het formaat van een prompt die u succesvol vindt als sjabloon voor andere prompts.
 • Hoewel korte aanwijzingen effectiever kunnen zijn, kunnen langere aanwijzingen soms meer context bieden.
 • Als het eerste antwoord niet aan uw verwachtingen voldoet, verfijnt u uw prompt op basis van de uitvoer en probeert u het opnieuw.
 • Let op wat goed en slecht vraagt. U kunt verbeteren in het maken van aanwijzingen bij elke interactie die u met ChatGPT heeft.
 • Om verwarring te voorkomen, beperkt u elke prompt tot één primair onderwerp of vraag.

Voorbeeld van goede prompt

Het creëren van een effectieve prompt hangt af van uw doelen en hoe u ChatGPT gebruikt.

Duidelijk en direct voorbeeld van creatief schrijven

“Schrijf een kort verhaal dat zich afspeelt in een futuristische stad waar technologie alle aspecten van het leven beheerst. De hoofdpersoon moet een verborgen samenleving ontdekken waar mensen zonder technologie leven, met de nadruk op thema’s als vrijheid en geluk”.

Deze prompt werkt goed omdat het de thema’s en setting van het verhaal definieert. Deze snelheid valt op omdat er voldoende ruimte is voor creatieve interpretatie om ChatGPT in staat te stellen een onderscheidend verhaal te creëren binnen de gestelde beperkingen.

Onduidelijke en indirecte voorbeelden van creatieve aanwijzingen

“Vertel me een verhaal over de toekomst met veel technologie en misschien een paar mensen die er niet veel gebruik van maken, waarbij de nadruk ligt op een goede sfeer en vrijheid”.

Deze prompt werkt niet goed omdat hij vaag is over de plot en personages en de thema’s en setting van het verhaal definieert. ChatGPT geeft niet genoeg informatie om het hoofdidee van het verhaal dat u zich voorstelt te begrijpen.

Zes technieken om betere resultaten te krijgen met ChatGPT

Neem even de tijd om uw verzoek uit te leggen voordat u uw prompt indient. U kunt uw vraag preciezer en directer maken door deze te verfijnen met behulp van deze eerste gedachte.

Het opstellen van een goed doordachte prompt kan de kwaliteit van de reactie van ChatGPT aanzienlijk beïnvloeden. Hier ziet u een vergelijking tussen een prompt waarbij de gebruiker heeft nagedacht over zijn verzoek en een prompt zonder duidelijkheid en specificiteit.

Voor: “Vertel me over de economie”.

Denk eens na over uw opdracht 1

Na zorgvuldige overweging: “Geef een overzicht van de huidige mondiale economische trends na 2020, met de nadruk op de impact van de pandemie.”

Denk eens na over uw opdracht 2

Schrijf duidelijke instructies

Geef de vraag zo gedetailleerd mogelijk. Reacties die nauwkeuriger en gerichter zijn, zijn het resultaat van duidelijke instructies.

Als u bijvoorbeeld vraagt hoe computers werken, geeft het GPT-model u een minder duidelijk of algemeen antwoord.

Schrijf duidelijke instructies 1

Maar als uw instructies duidelijk zijn, zoals”Beschrijf hoe een centrale verwerkingseenheid (CPU) in een computer functioneert, waarbij de nadruk ligt op zijn rol bij het uitvoeren van instructies.” Het antwoord van ChatGPT zal gedetailleerd zijn, met de nadruk op specifieke gestelde vragen.

Schrijf duidelijke instructies 2

Vereenvoudig complexe taken

Verdeel ingewikkelde verzoeken in kleinere, eenvoudiger te beheren acties. Hierdoor kan ChatGPT specifiekere en grondigere antwoorden bieden.

Om te demonstreren hoe u complexe taken kunt vereenvoudigen voor uitgebreidere en nauwkeurigere antwoorden van ChatGPT, laten we het moeilijke werk van “het plannen van een duurzame, milieuvriendelijke bruiloft” opsplitsen in kleinere, eenvoudigere acties.

Vraag: “Lijst van milieuvriendelijke trouwlocaties in Nederland.”

Vertel me dan: “Wat maakt een trouwlocatie milieuvriendelijk?” Geef de criteria beknopt weer.

Vereenvoudig complexe taken prompt

Geef een sjabloon of referentie op

Geef een referentie of een voorbeeld als u een bepaald formaat in gedachten heeft. Dit vertelt ChatGPT-modellen hoe u kunt reageren op een manier die het beste bij uw smaak past.

Het kan het creatieproces versnellen, zodat ChatGPT sneller materiaal kan produceren dat aan uw behoeften voldoet. Dit is vooral handig voor het maken van inhoud die voldoet aan industrienormen of routinetaken.

Zonder sjabloon of referentie

Snel: “Help me een professionele e-mail te schrijven aan mijn team over het komende project.”

Zonder een sjabloon of referentie kan ChatGPT een generieke professionele e-mail produceren waarin specifieke elementen of opmaakvoorkeuren die u in gedachten heeft, ontbreken. De toon, structuur en details komen mogelijk niet volledig overeen met de verwachtingen of normen van uw organisatie.

Met sjabloon of referentie

Snel: “Help me een professionele e-mail te schrijven aan mijn team over het komende project.” Dit is het formaat dat ik zou willen volgen:

Onderwerp: [Projectnaam] Kick-off – Belangrijke details en Volgende StappenBegroeting: Beste team,Introductie: Introduceer kort het project en het belang ervan.Hoofdtekst:Doelstellingen van het project.Belangrijke mijlpalen en deadlines.Rollen en verantwoordelijkheden.Oproep tot Actie: Nodig uit tot het stellen van vragen en stel een vergadering voor voor verdere discussie.Afsluiting: Met vriendelijke groet,Handtekening: [Uw Naam], [Uw Positie]

Geef de gewenste lengte van de uitvoer op

Het geven van specifieke richtlijnen over de duur van het antwoord zal ervoor zorgen dat het antwoord zo gedetailleerd of beknopt is als nodig is.

Bijvoorbeeld;

Prompt met niet-gespecificeerde lengte: Beschrijf de Franse RevolutiePrompt met gespecificeerde lengte:Vat in 200 woorden de belangrijkste gebeurtenissen en uitkomsten van de Franse Revolutie samen.

Gebruik externe hulpmiddelen

Gebruik bij het voltooien van activiteiten die nauwkeurigheid of berekeningen vereisen externe bronnen om de betrouwbaarheid van het antwoord te verbeteren.

Bijvoorbeeld;

Als je de ChatGPT bijvoorbeeld vraagt om NASA’s planetaire feiten als referentiepunt te gebruiken bij vragen over de afstand tussen de aarde en Mars, wijst de AI niet alleen in de richting van een betrouwbare en gezaghebbende bron, maar suggereert het ook een voorkeur voor informatie die wetenschappelijk is bevestigd.

Met behulp van deze techniek is het antwoord specifiek op basis van de meest nauwkeurige en actuele informatie. Bovendien erkent het de beperkingen van de brede kennisbasis van AI, die niet altijd actueel kan zijn met nauwkeurige numerieke gegevens of de meest recente wetenschappelijke ontdekkingen.

Door de specificatie van externe tools kunnen gebruikers de reacties van de AI aanpassen om beter aan hun vereisten voor nauwkeurigheid te voldoen, waardoor de effectiviteit en productiviteit van de betrokkenheid wordt vergroot. Deze techniek is zeer nuttig in de onderwijs-, professionele en onderzoekscontexten waar de nauwkeurigheid van informatie essentieel is.

Veelvoorkomende fouten die u moet vermijden

Sommige problemen kunnen de communicatie met ChatGPT minder effectief maken;

 • Een te algemeen of vaag verzoek aannemen.
 • Vragen stellen zonder voldoende context of details, zoals ‘Vertel me eens over wetenschap.’
 • Ervan uitgaande dat ChatGPT het geheugen van eerdere interacties uit een huidige sessie bewaart.
 • Het weglaten van de noodzakelijke context voor gepersonaliseerd of specifiek advies.
 • Het opvragen van informatie die schade aanmoedigt of morele normen schendt.
 • Het niet geven van duidelijke instructies of specifieke vragen.
 • Complexe verzoeken niet opsplitsen in eenvoudigere, beheersbare taken.
 • Het overschatten van de mogelijkheden van AI voor subjectief oordeel of creatieve taken zonder duidelijke parameters.
veelgemaakte fouten schrijfopdracht

Kortom

Het creëren van doordachte, nauwkeurige en georganiseerde aanwijzingen is essentieel voor een effectief gebruik van ChatGPT. Deze aanpak zorgt ervoor dat ChatGPT nauwkeurige, relevante, op maat gemaakte antwoorden kan produceren om aan uw eisen te voldoen. U kunt ChatGPT opdracht geven om resultaten te genereren die aan uw doelen voldoen door nauwkeurige zoekwoorden, context en duidelijke aanwijzingen toe te voegen.

Bedenk dat de kwaliteit van de input een dramatische invloed heeft op de kwaliteit van de output. Daarom kunt u uw interacties met ChatGPT aanzienlijk verbeteren en het een essentieel hulpmiddel maken voor verschillende toepassingen door uw aanwijzingen te verbeteren en frequente fouten te vermijden.

Veelgestelde vragen (FAQs)

Kan ik ChatGPT trainen om mijn schrijfstijl te herkennen?

Hoewel u ChatGPT niet in de traditionele zin kunt ’trainen’, kunt u het wel helpen uw schrijfstijl na te bootsen door voorbeelden van uw werk als referentie in uw prompts te geven. Deze aanpak kan ChatGPT helpen zijn reacties aan te passen zodat deze beter bij uw stijl passen.

Hoe beïnvloedt de specificiteit van een prompt de creativiteit van ChatGPT?

Specifieke aanwijzingen kunnen de creativiteit van ChatGPT binnen gedefinieerde grenzen vergroten. Door duidelijke parameters in te stellen, kan ChatGPT zijn creatieve energie effectiever richten, waardoor fantasierijke en relevante inhoud voor uw verzoek wordt gegenereerd.

Is het mogelijk om ChatGPT een brainstormsessie te laten simuleren?

Absoluut! U kunt uw prompt voor het starten van een brainstormsessie structureren door ChatGPT te vragen een lijst met ideeën over een specifiek onderwerp te genereren. Voor meer diepgang kun je aanwijzingen geven die deze ideeën verder onderzoeken, waarbij je het iteratieve karakter van brainstormen nabootst.

Hoe kan ik ChatGPT gebruiken om mijn leerproces te verbeteren?

ChatGPT kan een waardevolle studiegenoot zijn. Vraag hem om complexe concepten in eenvoudiger bewoordingen uit te leggen, extra context te bieden voor de onderwerpen die u bestudeert, of quizvragen te genereren om uw begrip te testen. De sleutel is om specifiek te zijn over wat je probeert te leren.

Kan ChatGPT mij helpen vooroordelen in mijn schrijf- of denkproces te identificeren?

Hoewel ChatGPT geen persoonlijk oordeel heeft, kunt u vragen om algemene vooroordelen te benadrukken of alternatieve perspectieven voor te stellen over een onderwerp waarover u schrijft. Dit kan je helpen verschillende standpunten te overwegen en je schrijven evenwichtiger te maken.

Vergelijkbare berichten